Inloopspreekuur Welzijn in het Reinier de Graaf ziekenhuis

Het Reinier de Graaf ziekenhuis, Delft voor Elkaar en Vitis Welzijn bundelen vanaf 2 november hun krachten en introduceren het Inloopspreekuur Welzijn. Dit initiatief is speciaal ontworpen om (psycho)sociale ondersteuning te bieden aan patiënten en hun naasten, die mogelijk kampen met overbelasting als mantelzorger, eenzaamheid of financiële uitdagingen. Het spreekuur, toegankelijk zonder afspraak, biedt een laagdrempelige omgeving voor persoonlijke gesprekken en ondersteuning.

Carina Hilders, voorzitter van de Raad van Bestuur van Reinier de Graaf, benadrukt het belang van deze samenwerking: “Onze zorgprofessionals richten zich dagelijks op optimale medische zorg. Echter, we zien steeds vaker sociale problemen tijdens behandelingen opkomen. Deze problematiek beïnvloedt de gezondheid van patiënten en vergroot de kans op toekomstige zorgbehoefte. Met het Inloopspreekuur Welzijn bieden we patiënten de gelegenheid om direct in contact te komen met adviseurs van Delft voor Elkaar en Vitis Welzijn, en streven we gezamenlijk naar verbetering van gezondheid en welzijn in alle levensfasen.”


Gezonder leven
Voor zorgmedewerkers was het vaak een uitdaging om patiënten met (psycho)sociale problemen snel te helpen. Karin den Hertog, verpleegkundig specialist Geriatrie, legt uit: “Het kostte vaak veel tijd om de juiste organisatie te vinden voor een specifieke hulpvraag.” Met name onder oudere patiënten, waar Karin dagelijks mee werkt, is er vaak sprake van onderliggende problematiek. “Eenzaamheid komt veel voor, wat kan leiden tot somberheidsklachten. Ook rouw na het verlies van een partner speelt vaak een rol. Patiënten vertellen ons soms: ‘Praten helpt beter dan pillen’. Daarom ben ik verheugd dat we hen nu kunnen doorverwijzen naar het Inloopspreekuur, waar welzijnsadviseurs actief advies kunnen geven over de juiste stappen. Welzijn maakt gezonder!”


Gratis en zonder afspraak

Het Inloopspreekuur Welzijn is elke dinsdagmiddag en donderdagochtend geopend bij de ingang van de Huisartsenpost Delft (HAP) in Reinier de Graaf. Deze zes maanden durende pilot is primair gericht op patiënten en hun naasten, maar staat ook open voor externe bezoekers. Een afspraak maken is niet nodig!