Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft en Marc Damen, directeur van Nationale Vereniging de Zonnebloem onthulden gisteren de eerste Zonnebloemauto in Delft. Burgemeester Van Bijsterveldt heeft de portefeuilles Veiligheid en Verbonden stad en was daarom zeer verheugd dat zij gevraagd was voor de onthulling. “Ik heb veel bewondering voor de enthousiaste vrijwilligers van de Zonnebloem, die ervoor zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking aangesloten blijven bij de samenleving. De Zonnebloemauto gaat hen helpen om verbonden te blijven met de deelnemers en met de stad.” Na de onthulling ontving Zonnebloemdeelnemer mevrouw Steenwijk als eerste de sleutel en een bon om de Zonnebloemauto te huren. “Samen met mijn Zonnebloemvrijwilliger en haar man gaan we gauw een mooie toertocht maken.”

Annemarie Gerards van het ANWB Fonds, dat de Zonnebloemauto financieel mogelijk heeft gemaakt, was zeer trots dat door de inzet van de vrijwilligers het fonds de cheque aan de Zonnebloemafdelingen in Delft kon toekennen. “Mobiliteit en vrijheid zijn voor deze groep zeer belangrijk en dat willen wij stimuleren met het fonds. Geweldig om te zien dat dit concreet heeft geleid tot de uitgifte van de Zonnebloemauto in Delft.” Kersverse regiovoorzitter Aivie Soekhlal van de Zonnebloem bedankte alle aanwezigen en stimuleerde alle Delftse afdelingen om veel gebruik te gaan maken van de Zonnebloemauto.

Bijzonder uitgiftelocatie

Sylvia Wijsmans, winkelleider van Vegro Thuiszorgwinkel in Delft, beheerder van het uitgiftepunt: “Bijzonder aan wij het uitgiftepunt mogen zijn. Leven met een beperking vraagt om een andere inrichting van het leven. Dat is niet altijd eenvoudig. Vaak moet je meer hindernissen overwinnen. Maar net zoals iedereen willen mensen met een beperking niet afhankelijk zijn van anderen. Want ook als je een beperking of chronische ziekte hebt, wil je je leven zo kunnen leiden als jij dat wilt. Een Zonnebloemauto is een mooie aanvulling in de dienstverlening.”

Bewegingsvrijheid

De reservering voor de rolstoelauto kan online of telefonisch worden gedaan. Het ophalen van de Zonnebloemauto kan bij Vegro Thuiszorgwinkel, Papsouwselaan 474, 2624 EP Delft. Om als rolstoel- of scootmobielgebruiker de auto te kunnen huren, hoef je geen Zonnebloemdeelnemer te zijn en kan de huurder via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste 100 km inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Alle laadkosten zijn inbegrepen. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in Arnhem en omgeving.

Samenwerking met Welzorg
Voor de Zonnebloemauto’s werkt de Zonnebloem samen met Welzorg Auto op Maat. Dat is de specialist op het gebied van autoaanpassingen voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking.

Noot voor de redactie, niet ter publicatie
Mediacontact
Heeft u vragen over de Zonnebloemauto? Neemt u dan contact op met Alexander van Zijp, woordvoerder van de Zonnebloem. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06 – 27 04 18 38 en via Alexander.vanZijp@zonnebloem.nl.

Informatie Nationale Vereniging de Zonnebloem
De Zonnebloem verrijkt de levens van 105.000 mensen met een lichamelijke beperking. Al zeventig jaar maakt de vereniging bezoeken aan huis, dagjes uit en aangepaste vakanties mogelijk. De 33.000 vrijwilligers zijn actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad van Nederland. De Vereniging streeft naar een samenleving, waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen. De Zonnebloem zegt niet voor niets: “Er kan zoveel meer dan je denkt.”