Q!201907019

Vrijetijdsbesteding voor verstandelijk beperkten bestaat 60 jaar: ‘Recht op plezier blijft bestaan’

Vrijetijdsbesteding Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV) in Delft bestaat 60 jaar. Dat werd zaterdag gevierd met een groots feest in het activiteitencentrum De Wipmolen.

Uit: AD Laura van Vuuren 08-07-19, 11:57

,,De deelnemers zijn zo blij tijdens dit feest”, vertelt Corrie Brocken, consulent van het VTV in Delft. Zo’n zestig deelnemers en twintig vrijwilligers vierden samen dit jubileum. ,,Zanger Lorenzo stond te dansen en zingen met de deelnemers en in een andere ruimte liet een goochelaar allerlei trucs zien. Dit soort feesten zijn echt de krenten in de pap. Het is zo leuk om te zien hoe ongelooflijk de deelnemers genieten.”

VTV biedt aan mensen met een verstandelijke beperking een aanbod van vrijetijds- en vormingsactiviteiten. Zestig jaar geleden begon VTV Delft als een avondschool voor het Buitengewoon Onderwijs. ,,Dat was echt bedoeld voor hobby’s naast school”, vertelt Brocken. ,,Inmiddels is het uitgegroeid tot veel meer dan dat. We bieden activiteiten waar wekelijks meer dan 100 deelnemers op afkomen.”

Clubs

De deelnemers komen niet alleen uit Delft, maar ook uit Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Westland. Bij vrijetijdscentrum De Wippolder in Delft vinden ’s avonds activiteiten plaats voor mensen met een verstandelijke beperking. ,,We zijn geen dagbesteding”, legt Brocken uit. ,,Overdag gaan de mensen werken of naar een dagbesteding en ’s avonds of in de weekenden komen ze dan naar ons. Waar mensen zonder beperking gaan sporten, zingen of tekenen in clubverband, doen onze deelnemers dat ook bij ons. Zo hebben we kookclubs en schilderclubs. Ook houden we regelmatig disco’s en bingoavonden.”

Naar de vrijetijdsactiviteiten van VTV komen alleen mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. ,,Ze moeten zelfstandig met de taxi naar ons toe kunnen komen”, vertelt Brocken.

Joke Graafland beaamt dat. Zij leidt al 25 jaar verschillende clubs. ,,Nu doe ik de creatieve club en de handwerk- en naaiclub”, vertelt ze. ,,Dat doe ik al die jaren met veel plezier. Nooit heb ik gedacht: deze week heb ik geen zin, dus ik sla een keer over. Een deelnemer zit al 25 jaar bij mij op de club en veel anderen komen ook al jaren.”

Er is veel veranderd in al die jaren. ,,De sfeer is hetzelfde gebleven, maar de aantallen clubs zijn teruggelopen”, vertelt Graafland. ,,Vroeger waren er zeven dagen per week clubs, in totaal zo’n 40. Nu zijn het er hooguit tien op twee doordeweekse dagen en tweewekelijks in de weekenden.” Daardoor zitten volgens haar veel mensen thuis. ,,De mensen kwamen via een instelling naar ons, waardoor zij toch even uit hun woningen waren. Nu doen zij activiteiten op het terrein van deze instelling.”

Kiwi

VTV heeft al verschillende namen gehad. Een lange tijd heette het Kiwi. ,,De naam kiwi komt van het Nieuw-Zeelandse vogeltje. Dat is een bijzonder vogeltje en aangezien onze deelnemers ook bijzonder zijn, werd dat de naam.”

In 1998 werd die naam gewijzigd. ,,Kiwi is niet volwassen genoeg, terwijl onze doelgroep dat wel is, dus werd het VTV”, vertelt Brocken. Hoewel het VTV dus al ruim twintig jaar geen Kiwi meer heet, wordt het door veel deelnemers nog wel zo genoemd. ,,Ik noem het ook nog steeds zo”, erkent Graafland. ,,Kiwi gaat er niet meer uit.”

Ook de letters VTV hebben verschillende betekenissen gehad. Waar het voorheen Vrije Tijd en Vorming was, is het inmiddels aangepast naar Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten, omdat de activiteiten van de stichting ook zijn uitgebreid. ,,We doen niet meer alleen activiteiten als koken, maar ook vrijwillige thuishulp en sport en bewegen. De doelgroep vrije tijd zijn nog steeds alleen mensen met een verstandelijke beperking, maar de overige activiteiten zijn ook voor mensen met andere beperkingen. ,,Dat gaat verder dan alleen verstandelijke beperkingen”, vertelt Brocken. ,,Hieronder vallen ook mensen met een lichamelijke beperking of bijvoorbeeld mensen die een vorm van autisme hebben.”

Kleine wereld

Brocken: ,,Hopelijk bestaat het VTV over 60 jaar nog steeds. Het recht op plezier en vrijetijdsbesteding blijft bestaan. Als mensen met een verstandelijke beperking alleen naar hun dagbesteding gaan en verder thuis zitten, wordt hun wereld wel erg klein.”