Steun voor jonge mantelzorgers

Eén op de vier jongeren is mantelzorger. Zij zorgen voor hun zieke vader, moeder, broer of zus – en lopen meer risico op schooluitval. Er zijn verschillende initiatieven om deze jonge Delftenaren te ondersteunen, van School’s Cool tot Ik Doe Het Gewoon, een project van Delft voor Elkaar.

Cara woont samen met haar moeder, die ernstig ziek is. Haar ouders zijn gescheiden. Boodschappen doen en huishoudelijke klusjes verrichten zijn voor haar vanzelfsprekend – ze doet het gewoon. En ze houdt haar moeder gezelschap. Maar op school heeft ze het moeilijk. Het kost Cara moeite om bij de les te blijven en haar huiswerk te doen. Haar school heeft contact opgenomen met School’s Cool Delft. Thuismentoren van School’s Cool zijn vrijwilligers die leerlingen in het voortgezet onderwijs, als dat nodig is, thuis ondersteunen. Elke week komt er nu een mentor anderhalf uur bij Cara thuis om haar te helpen met alle zaken rondom school. Ook ondernemen ze soms een leuke activiteit. Dat helpt Cara enorm; ze gaat weer vooruit op school.

Ik Doe Het Gewoon

Ik Doe Het Gewoon is opgezet door Delft voor Elkaar. Het IDHG-team geeft onder meer op scholen voorlichting over jongeren met zorgtaken – afgelopen week nog op het Stanislascollege aan het Westplantsoen. Ook organiseert het ontspannende activiteiten en biedt het jonge mantelzorgers coaching – van workshops Be Creative en Visagie tot weerbaarheidstrainingen.

Kijk voor het programma of aanmelden op de website van Ik Doe Het Gewoon. Kent u een jonge mantelzorger die een schouderklop verdient? Dan kunt u hem of haar via deze site aanmelden voor een bioscoopbon – als jonge mantelzorger kun je je daar natuurlijk ook zélf voor aanmelden.

 

Bron: gemeente Delft