Rebecca Afrifa is elke vrijdag te vinden bij ‘Lekker Bezig’: “Ik heb de draad weer opgepakt”


Via Delft voor Elkaar gaat Rebecca Afrifa (60) tegenwoordig naar houtbewerking en conversatieles. Ondanks haar ziekte (sikkelcelanemie) richt Rebecca zich vooral op activiteiten die wél lukken en haar voldoening geven.

Met een geconcentreerde blik is Rebecca Afrifa in de werkplaats aan de slag met gereedschap. De geboren Ghanese is sinds twee maanden elke vrijdag te vinden bij ‘Lekker Bezig’ van de Stichting Stunt aan de Rotterdamseweg, waar ze haar creativiteit kwijt kan bij houtbewerking. Rebecca: “Ik vind het fijn om creatief bezig te zijn. We maken hier van oud hout bijvoorbeeld kratjes, lampen, stoelen en tafels.’’ Rebecca wijst trots op de fraaie collectie die zij en haar collega-vrijwilligers hebben gemaakt.

Delft voor Elkaar-consulent

Rebecca kwam via Delft voor Elkaar-consulent Fred van Berkum terecht bij de activering houtbewerking en conversatieles. “Ik wil vloeiend Nederlands leren spreken.’’ Daarmee heeft Rebecca de weg omhoog gevonden na een moeilijke periode. “Ik was getrouwd met een Nederlandse man en had een schoonmaakbedrijfje tot ik ziek werd. Er was niemand om me te helpen, ik had schulden en kwam terecht in een uitkering.’’

Volledig

Het liefst zou Rebecca weer op zoek gaan naar een volledige baan, maar haar ziekte (‘de ene dag gaat het goed, de volgende dag gaat het waardeloos’) weerhoudt haar daarvan. Daarom is de vrijwillige houtbewerking voor haar een uitkomst. “Als het niet goed met me gaat, kan ik weg. Maar ik vind het fijn om hier weer mensen te ontmoeten. Als ik alleen thuis zit, ga ik te veel piekeren.’’

Vermeer

Maar ook als single ziet Rebecca tegenwoordig weer de zonnige kanten van het leven. “Ik woon nog niet zo lang in Delft, maar vind het een prachtige stad. Mensen zijn vriendelijk en ik houd van de historische binnenstad, de musea en het Vermeer Centrum. Ik voel me sterk verwant met het meisje op Vermeers schilderij ‘Het meisje met de parel’. Het gelijknamige boek beschrijft haar leven, dat lijkt op mijn situatie: het meisje met de parel heeft het zeker niet makkelijk, maar maakt wel duidelijk haar eigen keuzes. Dat wil ik ook.’’

Delft voor Elkaar

Kunt u net als Rebecca advies gebruiken dan kunt u terecht bij Delft voor Elkaar. U kunt zelf hulp vragen maar ook familie, hulpverleners, huisartsen, thuiszorg of instanties.

Contact

  • Stuur een e-mail naar info@delftvoorelkaar.nl of vul het contactformulier in op www.delftvoorelkaar.nl
  • Bellen kan ook: 015 – 7600 200.
  • Wilt u direct persoonlijker contact dan kunt u terecht bij een van de wijkcontactpunten. Spreekuurtijden vindt u op de website.

Kijk hier voor de themapagina van november 2017!