Q!20191002

Bijna helft van inwoners Delft voelt zich eenzaam

De eenzaamheid bij inwoners van Delft is hoog. Ruim 49 procent van de Delftenaren voelt zich ‘matig tot ernstig eenzaam’. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van GGD Haaglanden in het onderzoeksrapport ‘de Gezondheidsmonitor’.

Daarom houdt de ‘Delftse coalitie tegen eenzaamheid’ tot en met 10 oktober verschillende activiteiten, waar stadsbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Als er namelijk iets blijkt uit de conclusies van de Gezondheidsmonitor, dan is het dat eenzaamheid in Delft een niet te onderschatten probleem is.

Ongeveer 39.000 inwoners ervaren gevoelens van eenzaamheid. Zevenendertig procent van de inwoners van 19 jaar en ouder voelt zich matig eenzaam en één op de negen inwoners heeft last van (zeer) ernstige gevoelens van eenzaamheid. Het probleem is het grootst bij mensen die ouder zijn dan 75 jaar en mensen met een niet-westerse achtergrond.

De dingen zelf voor elkaar krijgen is de norm. Je loopt dan niet snel te koop met gevoelens van eenzaam­heid

Janny Gort

Tien dagen

Om de eenzaamheid aan te pakken is op initiatief van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de landelijke coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’ gevormd. Hierin werken de overheid, bedrijven en maatschappelijke instellingen samen om eenzaamheid te voorkomen en verminderen. Ook Delft kent zo’n coalitie. Die verzorgt de Tien dagen van Ontmoeting. Janny Gort, cliëntondersteuner van Delft voor elkaar legt uit dat dit positiever klinkt.

,,Mensen zeggen niet snel over zichzelf dat ze eenzaam zijn. We leven in een tijd waarin je autonoom en populair moet zijn. Veel vrienden of likes op Facebook is belangrijk. De dingen zelf voor elkaar krijgen is de norm. Je loopt dan niet snel te koop met gevoelens van eenzaamheid.” Ze benadrukt dat eenzaamheid niet alleen iets is voor mensen die alleen zijn. ,,Ook als je getrouwd bent of vrienden hebt, kun jij je eenzaam voelen”, benadrukt Gort.

Naast de activiteiten in de Tien dagen van ontmoeting, bieden de partijen in de Delftse coalitie tegen eenzaamheid diverse vormen van ondersteuning. Zo is er de maatjeshulp, waarin vrijwilligers op bezoek gaan bij eenzame mensen of met hen op stap gaan om bijvoorbeeld boodschappen te doen. ,,En dat helpt”, aldus Gort. ,,Het kan het gevoel van eenzaamheid verminderen.”

Elke ochtend het nieuws uit Delft in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen