Ouderenadviseurs: ‘Trek op tijd aan de bel’

De ouderenadviseurs/cliëntondersteuners van Delft voor Elkaar zijn van veel markten thuis: ze bieden hulp, informatie en steun bij vragen en problemen op het gebied van wonen, zorg, welzijn, financiën en vervoer. Ouderenadviseurs Elaine Dingemans en Colja de Roo over uitstelgedrag, ‘zelf doen’ én de charme van mensen helpen.

Nee, ze vervelen zich bepaald niet, de ouderenadviseurs. De adviseurs komen onder meer in actie na een telefoontje naar Delft voor Elkaar (015  760 02 00) van de oudere zelf, van een familielid, of na eem melding van een huisarts, een thuiszorgmedewerker of een bezorgde buurvrouw. “In eerste instantie gaan we op huisbezoek’’, zegt oudenadviseur Elaine Dingemans. “Daar kun je zien hoe iemand erbij zit. Dat helpt om beter in te schatten wat er eventueel nodig is op het gebied van financiën, wonen, zorg of welzijn.’’

“In ongeveer een uur hebben we een goed beeld. Soms kun je met elkaar snel al iets oplossen. Bijvoorbeeld samen met de cliënt op een computer kijken en mensen wijzen op een website waar ze alle informatie kunnen vinden. En ls het nodig is, brengen we mensen meteen in contact met de juiste instantie.’’

Zelf doen

Daarnaast besteden de adviseurs veel aandacht aan het hoofdstuk ‘zelf doen’ en het doornemen van het eigen netwerk. Voorop staat immers dat alle inwoners van Delft mee kunnen doen. En dat iedereen die dat wil zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen.

Elaine: “Veel mensen die problemen krijgen, vinden het vervelend om hulp te vragen aan een buurman of buurvrouw of een familielid. Ze schamen zich soms ook. Terwijl in verreweg de meeste gevallen blijkt dat die buren het juist fijn vinden om te helpen. Dat zien wij gelukkig ook veel in onze dagelijkse praktijk: ik krijg er vaak kippenvel van hoeveel mensen doen voor een ander.’’

Uit dat laatste vloeit dan ook direct een tip van de ouderenadviseurs: investeer ook al in je netwerk als je nog gezond bent. Als je op een gegeven moment minder fit wordt, is de drempel veel lager om hulp te vragen aan vrienden of buren.

Administratie

Naast de mogelijkheden om zelf actie te ondernemen, wijzen de ouderenadviseurs op vrijwilligersorganisaties en professionals die hulp kunnen bieden. Zo werken ouderenadviseurs samen met Financiën voor Elkaar. Hierbij krijgen inwoners hulp bij administratie, financiën en ondersteuning bij aanvragen.

Via Delft voor Elkaar kun je een afspraak maken voor de ‘Formulierenbrigade’. Ook zijn er inloopspreekuren waar je zo naar binnen kan. Verder werken veel vrijwilligers één op één met klanten voor wie zij de administratie op orde houden en bijhouden.

Iets nieuws is ‘Administratie weer op poten’. Vrijwilligers helpen klanten om de administratie uit te zoeken en op te ruimen. De klant wordt hierbij in maximaal drie keer geholpen. Dat gebeurt op kantoor (bij Delft voor Elkaar), maar het kan ook met een huisbezoek.

Colja: “Mensen zijn geneigd om zaken uit te stellen, en kloppen vaak pas bij ons aan als het uit de hand loopt. Dat zien we bijvoorbeeld regelmatig bij ouderen met geheugenproblemen. Of bij mensen die door lichamelijke problemen nauwelijks meer buiten komen en zich eenzaam voelen.’’ En ja, dan komen de ouderenadviseurs ook schrijnende verhalen tegen. Zeker als er een vermoeden is (of als er een melding is gekomen) van financiële uitbuiting of misbruik, is een voorzichtige, subtiele aanpak noodzakelijk.

Verbeteren

De ouderenadviseurs kunnen dus wijzen op mogelijkheden en moeten soms ook kordaat optreden. Colja de Roo: “Soms zegt de familie van een oudere, of de oudere zelf: ‘het gaat nog best’, terwijl wij heel snel zien dat het eigenlijk helemaal niet meer goed gaat, dat er echt hulp nodig is. Vaak kunnen wij met heel kleine dingen of tips de situatie al verbeteren. Bijvoorbeeld door het organiseren van huishoudelijke hulp, of helpen bij het zoeken naar vervoer.’’

Ook hebben de ouderenadviseurs oog voor de mantelzorgers. Om de zorg vol te kunnen houden, zijn soms juist de mantelzorgers degenen die steun nodig hebben. Een ‘buddy’ (vrijwilliger) die iets gezelligs met de oudere onderneemt of samen boodschappen doet kan voor alle betrokkenen verlichting bieden. Dat geldt ook voor deelname aan een groep voor lotgenotencontact.

En nee, niet voor elk probleem kan Delft voor Elkaar direct een vrijwilliger of professional tevoorschijn toveren. Colja: ,,Maar er is heel veel mogelijk om weer een beetje lol in het leven te krijgen. Daar halen wij ook onze voldoening uit. Natuurlijk is het niet leuk dat je op een bepaalde leeftijd sommige dingen niet meer zelf kunt of dat je je eenzaam voelt. Maar als cliëntondersteuner kunnen we met humor, met inlevingsvermogen én verstand van zaken mensen verder helpen. Daarom hebben wij ook zo’n mooi vak: mensen helpen, dat is heerlijk!’’

Bekijk hier het artikel in de Delftse Post van 20 maart 2019