Stage - Delft voor Elkaar - Header

‘Mijn stage geeft zoveel energie!’

Valesca Kloostra is een jongedame met een enorme positieve drive. Haar stage bij VTV, onderdeel van Delft voor Elkaar, is haar op het lijf geschreven. Het werken met (jonge) mensen met een beperking geeft haar energie. ‘Ik vind het fantastisch!’

Ze zijn met velen: jonge mensen die een studie volgen én zich bijzonder nuttig maken voor mensen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Valesca Kloostra is er eentje.

De studente Social Work ontfermt zich in haar schaarse vrije tijd over mensen met een beperking. “Ik begeleid die mensen op allerlei gebieden die met vrije tijd te maken hebben”, zegt Valesca. “Vanuit mijn studie had ik de opdracht een stageplek te zoeken waarbij ik een voor mij ‘onbekende’ doelgroep moest begeleiden. Ik wist dus eigenlijk niet zo goed waar ik aan zou beginnen, maar geloof me, dit geeft ontzettend veel energie. Ik vind het werken met deze mensen echt fantastisch!”

Grenzen stellen
Valesca noemt vooral de onbevangenheid van haar nieuwe vrienden als een groot goed. “Alles wat ze doen, doen ze met volle overtuiging. Daarbij maken ze fouten, maar dat beseffen ze niet altijd. En dus zitten ze er ook niet mee. Ik ken iemand die zoekt -bewust of onbewust- je personal space op. Een beetje ondeugend soms. Dan moet je wel eens een grens stellen, maar daar leer je heel veel van.”

Humor is belangrijk
Je hebt, heeft Valesca in haar stage geleerd, wel een paar specifieke kwaliteiten nodig om op een goede manier met deze doelgroep om te kunnen gaan. “Humor is belangrijk”, zegt ze, “dingen met een knipoog kunnen zeggen en vooral heel flexibel zijn.”

Veel energie
Tegen leeftijdgenoten die nog niet aan een dergelijke stage toe zijn gekomen zegt ze: “Doe het ook! Het werk geeft ontzettend veel energie en je krijgt van de mensen zo veel terug! Bovendien is het een prachtige ervaring voor je verdere loopbaan. Ik zou het zo weer doen! Daarom ben ik nu vrijwilliger.”

Bekijk hier onze hele themapagina