Vrijwilliger Hugo van de BUDD bus vertelt: “we zijn er over vijf minuten”

“We zijn er over vijf minuten.”

Op initiatief van Delft voor Elkaar ging in maart de BUDD, Boodschappen & Uitjes Dienst Delft, van start. De dienst is bedoeld voor ouderen vanaf ca. 70 jaar, die moeite hebben met zelfstandig boodschappen doen. Zij worden thuis opgehaald met een taxibusje en naar de supermarkt gebracht. Daar worden ze een handje geholpen en daarna naar huis gebracht. Het busje wordt niet alleen voor praktische zaken ingezet, maar ook voor het maken van uitstapjes.

DELFT- Hugo Schalkers (68) maakt als vrijwilliger regelmatige ritjes met de BUDD-bus. Na zijn pensionering verhuisde hij van Leiden naar Delft en zocht een zinvolle invulling van zijn vrije tijd. Hij had al eerder met een busje gereden. “Op Lesbos vervoerde ik twee jaar geleden dokters in een medisch busje om vluchtelingen te helpen,” vertelt hij.

Bij BUDD helpt hij mensen op een andere manier. Vandaag gaat hij op weg om vijf mensen op te halen voor een leuk uitje: een barbecue bij de locatie van Delft voor Elkaar. Op elke rit gaat een begeleider mee en dat is dit keer Igor Karsonopoero. Onderweg belt hij alvast de mevrouw die als eerste aan de beurt is met de mededeling: “We zijn over vijf minuten bij u.” Dat systeem werkt goed, hebben beide vrijwilligers gemerkt. Even later helpt Karsonopoero mevrouw de bus in. Schalkers zet haar rollator achterin (“ik weet ondertussen van alle modellen hoe ze ingeklapt moeten worden”) en dan door naar het volgende adres.

Hoe meer mensen erbij komen, hoe gezelliger het wordt. De meeste mensen zijn vaste klanten en kennen elkaar al. Ze praten over vorige uitjes, over het weer en een verloren bril die gelukkig gevonden werd. Vandaag is er één nieuweling bij. Iedereen is benieuwd naar de barbecue. Het weer is niet zo aanlokkelijk. “Ik heb expres m’n warme jas aangetrokken,” zegt één van de dames. Voor kou of regen hoeven ze echter niet te vrezen. De barbecuegrill en kok Zev staan weliswaar buiten, maar de gasten mogen comfortabel binnen plaatsnemen. Zo valt de barbecue zeker niet in het water.

Wilt u meer informatie over de activiteiten van de BUDD?

Belt u dan op maandag of donderdag tussen 13.00 en 16.30 uur naar 015-7600213. Een boodschappenrit kost 3 euro. De prijs van de uitjes is afhankelijk van de locatie en de activiteit. Op de agenda van september staan o.a. bezoek aan Hoeve Biesland, pannenkoeken eten in Leidschendam en een spelletjesmiddag.

Vrijwilligers gezocht!

De BUDD is tevens op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om de bus te besturen. Opgeven kan op 015-7600200 en vraag naar Denise Rosaria of Natasja de Vroome.

 

Bron: Delftse Post, geschreven door Marie-Jet Eckebus