EMMA: Eerder Melden, Minder Achterstanden

De gemeente komt bij u langs!

Het gebeurt regelmatig dat mensen bij de gemeente aankloppen met de boodschap: ‘ik heb schulden en kom er niet meer uit. Kunt u me helpen?’ Dikwijls zijn die schulden dan al heel hoog opgelopen. Dat maakt helpen moeilijker.

Een schuld van € 40.000 bij allerlei schuldeisers is helaas geen uitzondering. Wat het extra lastig maakt, is dat iemand met schulden vaak geen overzicht heeft van zijn of haar administratie. Schulden hebben hele nare gevolgen. Bijvoorbeeld dat uw kinderen niet kunnen meedoen met iets leuks. Of dat er spanningen komen in het gezin…allemaal ellende! Maar vraagt iemand al hulp als de schulden nog niet zo hoog zijn – en het aantal schuldeisers nog niet zo groot dan zijn de problemen vaak nog te overzien en kan de gemeente sneller en beter helpen.

Alles oplossen

Durft u toe te geven dat u schulden heeft als het maar om twee of drie schuldeisers gaat? En durft u de gemeente dan om hulp te vragen? Of vindt u dat u het zelf moet oplossen? Echt oplossen betekent alles oplossen. Dus niet een schuld (waarmee u vaak weer een andere schuld krijgt), maar allemaal. Dat vraagt deskundigheid en de onderhandelingskracht van een deskundige.

Niet wachten, eropaf

Om hoge schulden voor te zijn, begint de gemeente met een nieuwe manier van werken: EMMA: Eerder Melden, Minder Achterstanden. Een aantal schuldeisers, zoals zorgverzekeraars en energiebedrijven, is verplicht om bij de gemeente te melden dat iemand een betalingsachterstand heeft. Met andere schuldeisers, zoals woningcorporaties, Heeft de gemeente de afspraak gemaakt dat een betalingsachterstand wordt gemeld.

In de nieuwe manier van werken komt een medewerker Van de gemeente, samen met iemand van Kwadraad, op Huisbezoek zodra er een melding binnenkomt. De gemeente en Kwadraad wachten dus niet meer af, maar bieden meteen hulp aan. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met de privacy van burgers.

Nu nog op proef

Delft is een van de gemeente die op deze manier gaat Werken. Het is voorlopig een proef, met een beperkt aantal mensen. De gemeente en Kwadraad gaan op bezoek bij mensen die een betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar hebben van tenminste € 1.500 en met wie de gemeente nog niet eerder contact heeft gehad. Met de proef wil de gemeente onderzoeken wat werkt en wat niet. En of er nog andere schulden zijn en -zo ja-hoeveel.

Helpt deze nieuwe aanpak, dan gaat de gemeente het zo in heel Delft doen.