“Eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact”

Ben je eenzaam? Er is iets aan te doen!

Voel je je alleen? Heb je weinig mensen om je heen? Zou je er graag hulp bij willen? Kun je een steuntje in de rug gebruiken? Er zijn vele mogelijkheden eenzaamheid aan te pakken.

Wat is eenzaamheid?

Het is de Week tegen Eenzaamheid. Deze week is eenzaamheid volop in de media, terwijl er doorgaans weinig over wordt gepraat. Eenzaamheid is een verborgen probleem. Het is ook niet direct te zien dat mensen eenzaam zijn.

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn; het valt wel regelmatig samen. Je kunt dus letterlijk alleen zijn. Maar je kunt je ook eenzaam voelen in een huwelijk. Of in een kamer vol verjaardagsvisite. Kortom, eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Bovendien heeft de een meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander.

  1. Sta open voor contact

Mahasta van der Kooij-Dawarpanah is cliëntondersteuner bij Delft voor Elkaar. Zij komt regelmatig in contact met mensen die alleen zijn of zich eenzaam voelen. Mahasta: “Vereenzaming is een groot probleem in onze huidige maatschappij. Het is een verantwoordelijkheid voor de hele samenleving. Weet je dat je met een klein gebaar al een heleboel kunt betekenen? Wees niet afwachtend en kijk om naar je buren. Maak af en toe een praatje met een buurman die alleen is. Vraag aan je buurvrouw: ‘Hoe gaat het met u vandaag?’ De samenleving zou zoveel mooier zijn als we wat meer openstaan voor contact.”

  1. Investeer in vriendschappen

Elaine Dingemans werkt ook als cliëntondersteuner bij Delft voor Elkaar. Zij benadrukt dat het voor iedereen belangrijk is een netwerk op te bouwen, met name voor de groep mensen tussen de 45 en 70 jaar. “Niet alleen met leeftijdsgenoten, maar ook met jongere mensen. Zo heb je ook een netwerk als je ouder bent en mensen om je heen wegvallen.” Iedereen is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van eenzaamheid, dus investeer in zinvolle contacten. “Veel mensen hebben het druk met werk, huis en gezin. Toch is het belangrijk om nu te investeren in vriendschappen”, zegt Elaine. “Een luisterend oor of een arm om je heen. Het idee dat er mensen zijn die om je geven, geeft heel veel steun in goede en slechte tijden.”

  1. Praat met een welzijnscoach

Wie eenzaam is, kan ook baat hebben bij Welzijn op Recept. Anja van Oosten, Sociaal werker: “Een huisarts of fysiotherapeut geeft een doorverwijzing naar een welzijnscoach. Deze coach gaat samen met je na hoe je eenzaamheid kan doorbreken. Denk aan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, een maatje, deelnemen aan een activiteit of de training ‘Gewoon Doen’. Kortom, iets waar je weer blij van wordt.” Zo zijn al veel mensen beter in hun vel komen te zitten en weer in contact met anderen. Via Welzijn op Recept kan iemand ook meedoen aan Sport je Fit!, waarbij coaching een onderdeel is. Ga naar je huisarts voor een doorverwijzing.

  1. Doe vrijwilligerswerk Delft voor Elkaar

Mensen ontmoeten, hulp bieden aan anderen? Denk eens aan vrijwilligerswerk en neem een kijkje op de vacaturebank: www.delftvoorelkaar.nl/vacatures.

Interkerkelijk stadsdiakonaat

Het Interkerkelijk stadsdiakonaat organiseert matches tussen mensen die een buddy zoeken en de vrijwilligers van het stadsdiakonaat. Joke Tummers: “Voor onze vrijwilligers is het contact net zo belangrijk als voor iemand die hulp nodig heeft. Vaak zijn vrijwilligers mensen die ook eenzaam zijn en een doel in het leven nodig hebben.

Wat je verder zelf kunt doen tegen eenzaamheid? Breid je netwerk uit, dat is heel belangrijk! En sta positief in het leven; geniet van kleine dingen.” Kijk voor meer informatie op www.stadsdiakonaatdelft.nl of bel 015 214 05 51.

  1. Loop binnen bij een wijkcontactpunt

Iedere Delftenaar kan zonder afspraak met zijn vragen binnenlopen bij één van de wijkcontactpunten van Delft voor Elkaar. Het kan gaan om sociale en praktische vragen op het gebied van wonen, zorg, welzijn, financiën en sport. En dus ook bij vragen over eenzaamheid en wat ermee te doen. Medewerkers van Delft voor Elkaar geven persoonlijk advies en denken mee over een oplossing.

Kijk voor een contactpunt bij jou in de buurt op: www.delftvoorelkaar.nl/contact of bel 015 760 02 00.