Delft voor Elkaar staat ook nu voor de Delftse inwoner klaar

Het coronavirus roept veel vragen en zorgen op. Als u ziek bent, dan belt u met uw huisarts. Heeft u behoefte aan een luisterend oor? Of heeft u bijvoorbeeld advies nodig over uw thuissituatie? Maakt u zich zorgen om uw oude buurvrouw? Dan kunt u digitaal of analoog terecht bij Delft voor Elkaar!

Over Delft voor Elkaar

Delft voor Elkaar is een samenwerkingsverband van de organisaties Haaglanden Beweegt, Kwadraad, MEE ZHN en Participe Delft op het gebied van sociaal werk en sport. Samen met vele vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties spannen zij zich dagelijks in voor sociaal veilige, draagkrachtige en gezonde wijken, met als doel dat iedere Delftenaar in beweging komt en kan meedoen in de samenleving. Professionals geven persoonlijk advies, denken mee over een oplossing en zorgen dat inwoners met hun vraag op de juiste plek komen. “Het is vandaag de dag heel makkelijk om alles op het internet op te zoeken, maar er zijn genoeg mensen die deze mogelijkheid niet hebben of niet weten hoe het werkt”, vertelt manager Sjaak van der Linde. “Denk bijvoorbeeld aan senioren of mensen met een licht verstandelijke of lichamelijke beperking, die niet allemaal digitaal vaardig zijn. Het is belangrijk dat zij weten dat ook zij advies kunnen vragen en hun zorgen kunnen uiten. Schroom niet om ons, met welke vraag dan ook, te bellen.” Digitaal vaardige inwoners kunnen hun hulpvragen ook stellen via websites als nlvoorelkaar.nl, gewoonmensendieelkaarwillenhelpen.nl of stichtingpresent.nl/delft.

 

Huiselijke spanningen en eenzaamheid 

Voor Delftenaren die Delft voor Elkaar nog niet kennen, is het niet altijd duidelijk met welke vragen mensen hier terecht kunnen. Sjaak: “U kunt met álle vragen bij ons terecht. Er werken hier professionals die een groot netwerk hebben en de weg in Delft kennen.” In deze tijd zitten veel mensen thuis en dan kunnen de spanningen hoog oplopen. Het is fijn om hier met iemand over te kunnen praten. Misschien maakt u zich zorgen over uw financiën of zoekt u iemand die uw hond zou willen uitlaten, omdat er nu even niemand in uw eigen netwerk is die dit kan doen. Waar vindt men dan een betrouwbaar iemand? En wat moet u doen als uw mantelzorger door het coronavirus tijdelijk niet kan komen?

 

Nieuwe oplossingen

De wijkcontactpunten van Delft voor Elkaar zijn op dit moment gesloten, maar medewerkers werken, veelal vanuit huis, gewoon door. Ze bellen hun klanten op en bedenken nieuwe mogelijkheden. Zo zijn de buurtsportcoaches bezig met het opzetten van een online beweegplatform om jong en oud te stimuleren te bewegen, want ook al zit u thuis, bewegen is nodig om vitaal te blijven en om uw gezondheid ‘te wapenen’ mocht het coronavirus u onverhoopt treffen. “Onze maatschappelijk werkers en ondersteuners zijn nog steeds bereikbaar”, vertelt Sjaak. “Met (video)bellen of per e-mail begeleiden zij Delftse gezinnen door deze lastige tijd. Klanten die de maatschappelijk werkers al kennen, worden door henzelf benaderd. Dit doen zij om te vragen hoe het gaat en of ze iets voor hen kunnen betekenen.” Sociaal werkers zijn in de wijk actief en staan telefonisch en via de app in nauw contact met buurtgenoten, die hun zorgen over inwoners willen delen. Jongerenwerkers leggen samen met buurtsportcoaches contact met jongeren om ook hen bewust te maken van de risico’s van het virus. Sjaak: “Ook voor zwaarbelaste mantelzorgers en huishoudens die financieel in zwaar weer komen, staan we op afstand klaar om mee te denken en ondersteuning te bieden”.


Saamhorigheid

Deze week werd zichtbaar dat het coronavirus ook veel positiefs oplevert. Ook liefde en hulp worden verspreid en steeds meer mensen kijken op welke manier ze iets kunnen betekenen voor een ander. Mensen die boodschappen voor elkaar doen, studenten die zich aanbieden als oppas. Mensen blijven elkaar inspireren. Sjaak: “Delft voor Elkaar werkt met vrijwilligers die zich ook in deze tijd willen inzetten voor de medemens. Natuurlijk met in achtneming van alle adviezen en maatregelen.” Iedereen kan meedoen! Wil jij in de komende ‘coronaweken’ als vrijwilliger iets betekenen? Mail dan naar vrijwilligerspunt@delftvoorelkaar.nl.


Delft voor Elkaar

Delft voor Elkaar is op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur. Bel hiervoor naar 015 76 00 200 of mail naar info@delftvoorelkaar.nl. Kijk op www.delftvoorelkaar.nl voor meer informatie.

 

Uit: Delft op Zondag van 22 maart 2020