"Ik wilde iets doen voor een ander. Het verschil maken. Mede dankzij Delft voor Elkaar zit ik nu helemaal op mijn plek."
Irma, Poptahof

Dag van de Vrijwilliger

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Op deze dag geven we aandacht aan al die onmisbare vrijwilligers in onze samenleving. Wie zijn deze mensen, en waarom doen ze vrijwilligerswerk?

De laatste jaren daalt het aantal vrijwilligers. Waar het aan ligt? Wisten we het maar. Dan wisten we ook hoe we deze trend konden keren.

Vrijwilligers en actieve burgers zijn namelijk cruciaal voor sociale connecties in wijken, buurten en steden. Stel je voor dat er geen vrijwilligers zijn op sportclubs, of op school of de opvang bijvoorbeeld. Daar staan mensen die het vrijwillig doen, maar wanneer dat betaalde krachten zouden worden lopen de kosten overal gigantisch op. Sportclubs zouden in gevaar komen, scholen zouden hun tarieven gigantisch moeten ophogen en de opvang zou alleen nog maar voor de hoge middenklasse beschikbaar zijn.

Daarom is het van belang dat vrijwilligers hun moment of fame krijgen. Zodat iedereen kan laten zien hoe groot de waardering voor de vrijwilligers is. Of je nu één uur per week vrijwilligerswerk doet of vier dagen per week, je bent onmisbaar!

Om dat kracht bij te zetten, heeft Delft voor Elkaar zes vrijwilligers geportretteerd. Gewone mensen, die hun steentje willen bijdragen aan de samenleving. De focus ligt op hen; waarom zijn ze vrijwilliger, wat doen ze en wat halen ze er uit? Stuk voor stuk mooie verhalen, die hopelijk anderen inspireren om óók vrijwilliger te worden.