Aandacht voor vrijwilligerswerk: ‘Een mooie gemeenschap begint bij jezelf’

Op 12 februari jl. zette Anne Koning, lid Provinciale Staten Zuid-Holland, namens de PvdA vrijwilliger Marja Mesters in het zonnetje én ze sprak uitgebreid met haar over vrijwilligerswerk. Het bloemetje aan Marja staat symbool voor de waardering voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk.

Betrokkenheid

Betrokkenheid bij de medemens staat aan de basis van Marja’s  jarenlange vrijwillige inzet. “Van huis uit heb ik meegekregen dat je iets bijdraagt aan de gemeenschap; dat je mensen op straat bijvoorbeeld groet. Mensen leven nu zo langs elkaar heen en het is goed om bewust met betrokkenheid bezig te zijn”, vertelt Marja.

Ze merkt wel dat een verandering gaande is; dat mensen elkaar weer wat meer aanspreken. “Aandacht voor elkaar is heel belangrijk, je hebt elkaar nodig. Een mooie gemeenschap begint bij jezelf”, gaat Marja verder. “Voor kinderen is dit vanzelfsprekend. Zij spelen met elkaar, luisteren naar elkaar”.

Luisteren

Maar liefst 21 jaar geleden is Marja begonnen met vrijwilligerswerk. “Ik woonde toen ook al in Zoetermeer en was op zoek naar vrijwilligerswerk dat paste bij mijn interesses. Ik ben naar een vrijwilligerspunt gegaan en heb in mappen gezocht naar vacatures. Ik werd meteen getriggerd door een functie bij de Landelijke Luisterlijn, waar mensen dag en nacht terecht kunnen met hun verhaal. Tot op de dag van vandaag bied ik mensen een luisterend oor. Ik nodig ze uit om te vertellen. Even je verhaal kwijt kunnen lucht enorm op.”

Contact

Marja miste het één op één contact met mensen en met name ouderen. Daarom is zij naast het werken bij de Luisterlijn 20 jaar geleden begonnen met vrijwilligerswerk bij de toenmalige stichting Ouderenwerk Delft. “Ik heb veel mensen bij hen thuis gesproken en geadviseerd. Over veiligheid in huis en over je veilig voelen in de wijk. En ik heb op beleidsmatig niveau meegedacht en vond het erg leuk om mijn ervaring in te kunnen brengen”.
Binnenkort start Marja bij het project van Delft voor Elkaar ‘Informatief Gesprek Thuis’. “Hier informeer ik mensen hoe ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. En het is meer dan informeren. Het is ook even contact. Even de tijd nemen voor mensen.”

Vrijwilligerswerk begint met doen

Marja nodigt iedereen uit om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Ik hoop hiermee een aanzet te geven om daadwerkelijk ‘te gaan doen’. Er is voor iedereen wel iets, iedereen kan op zijn of haar manier iets bijdragen aan de maatschappij. Ik ken mensen met een beperking die zich fantastisch inzetten voor een betere wereld. Ja, iedereen kan meedoen, want waar een wil is, is een weg. Je hart is goed; ga het doen”, sluit Marja af.

Ook vrijwilligerswerk doen?

Op de website van Delft voor Elkaar vindt u vele vacatures voor het doen van vrijwilligerswerk. Heeft u liever persoonlijk contact? U kunt altijd binnenlopen bij een van de vijf contactpunten van Delft voor Elkaar of een bezoek brengen aan het VrijwilligersPunt van Delft voor Elkaar, Van Bleyswijckstraat 91. Een afspraak maken is niet nodig. Mailen kan natuurlijk ook: info@delftvoorelkaar.nl.