Het mentorenproject: ‘Jongere bereikt de jeugd beter’

Jongeren uit de wijken Buitenhof en Voorhof coachen kinderen uit hun eigen wijk. Het mentorenproject begon anderhalf jaar geleden als pilot in Delft. ,,Dit gaan we voortzetten, hoe dan ook.”

Door Laura Kroet, AD 1 juli 2017

Het is op woensdagmiddag behoorlijk druk bij buurtcentrum The Culture aan de Mozartlaan. In de ruimte beneden zitten inwoners van de wijk aan tafel koffie te drinken, terwijl de kleine sportzaal van het centrum net leegloopt. Op de bovenverdieping maakt een groepje jongeren uit de wijk huiswerk.

Een paar anderen zijn druk in de weer met Monopoly. ,,Iedereen kan hier terecht, de deur staat altijd open. Voor de jongeren geldt dat ook. Het is tijdens zo’n huiswerkbegeleidinguurtje niet alleen maar serieus. Er wordt gewerkt, natuurlijk, maar er is ook ruimte voor een spelletje”, zegt jongerenwerker Mohammed Abraimi van Delft voor Elkaar.

The Culture in Buitenhof is de plek waar het mentorenproject anderhalf jaar geleden van start ging. Delft voor Elkaar werd benaderd door de Nederlandse stichting Human Security Collective. Die organisatie probeert kinderen in landen als Tunesië en Irak weerbaarder te maken door ze in contact te brengen met jongeren uit hun eigen wijk. Die hebben een voorbeeldfunctie en treden op als inspirator en rolmodel.

Verlengd

,,Human Security Collective wilde het project ook dichter bij huis uitvoeren. Dat werd Buitenhof en Voorhof”, legt Abraimi. ,,Het zou een pilot van anderhalf jaar zijn, en dus rond deze tijd stoppen. Het project is echter onlangs met een halfjaar verlengd, omdat er nog steeds voldoende uitdagingen in deze wijken zijn.”

Het mentorenproject begon met zes vrijwillige mentoren. Dat zijn jongeren die zelf uit Buitenhof en Voorhof komen en hun jongere buurtgenoten vaak dus ook al kennen. Later sloten nog eens drie jonge mentoren zich aan. Ugur Tosun (27) is een van hen. ,,Ik wilde kinderen uit de wijk graag helpen met huiswerkbegeleiding. Toen ik hoorde van dit mentorenproject, was de keus snel gemaakt om me daarvoor aan te melden. Nu heb ik een groep van zo’n twintig kinderen die ik wekelijks begeleid. Daarbij word ik geholpen door vier vrijwilligers.” Tosun hoopt de jongeren te kunnen inspireren. ,,Ik had het vroeger zelf ook goed kunnen gebruiken. Dan was ik misschien niet zo snel gestopt met school.” 

Hij heeft ideeën genoeg om de huiswerkbegeleidinguurtjes interessant te maken. ,,Ik wil na de vakantie mensen langs laten komen die over hun beroep vertellen. Veel kinderen weten niet wat ze later willen worden. Als ze dan met een brandweerman of met een dokter kunnen spreken, laat je ze zien wat er allemaal mogelijk is. Van de kinderen hoorde ik al dat ze ook graag met een student willen spreken.”

Presteren

Tosun, die volgend jaar een eigen bedrijf voor huiswerkbegeleiding wil beginnen, is nu een jaar mentor. Of hij een verschil merkt bij de jongeren, vindt hij lastig te zeggen. ,,Maar van hun moeders hoor ik dat ze beter presteren op school. En ik kan ze helpen met andere dingen, de kinderen komen ook wel eens met andere problemen naar mij toe. Iets met vriendjes bijvoorbeeld.”

Er zijn ook jongerenmentoren die gaan boksen met de kinderen of die voetbaltrainingen organiseren. ,,De mentoren hebben dat zelf in de hand. Ze kennen de jongens en meiden uit de wijk en weten hoe ze ze het beste kunnen helpen. Ze delen dezelfde achtergrond, daarmee bereiken ze de jeugd beter dan dat wij als jongerenwerkers kunnen doen”, zegt Abraimi.

Steuntje

Die voorbeeldfunctie is in een wijk als Buitenhof belangrijk, vinden Abraimi en Tosun. ,,Sommige jongeren kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Die kwetsbare doelgroep moet je op jonge leeftijd, van een jaar of elf tot zestien, laten zien dat het ook anders kan”, meent Abraimi.

De pilot is over een halfjaar definitief ten einde, maar als het aan Delft voor Elkaar ligt, gaat het mentorenproject daarna gewoon door. ,,Dit gaan we voorzetten, hoe dan ook”, stelt Abraimi. ,,Er zijn al gesprekken met de gemeente. En anders doen we het als Delft voor Elkaar zelf. We hebben de afgelopen tijd een grote groep kinderen en jongeren intensief begeleid en kunnen dan niet ineens zeggen: nu is het klaar, succes verder.”

Hij benadrukt dat er altijd ruimte is voor kinderen uit Buitenhof en Voorhof om zich aan te sluiten. Of het gaat om hulp bij het maken van huiswerk of voor coaching op andere vlakken: ze zijn altijd welkom. ,,Dat geldt ook voor jongeren die als vrijwillige mentor aan de slag willen. Er is plek voor iedereen die wat voor de kinderen uit hun eigen wijk wil betekenen.”