Gezond leven – dat kan jij ook

Vrijwilliger Aad brengt Tini drie keer per week naar het zwembad

‘Dankzij hem kan ik blijven zwemmen’

Ze zwemt al vanaf haar elfde. En sinds kort heeft Tini Kenter (87) een ‘eigen chauffeur’: een vrijwilliger die haar naar het zwembad rijdt en weer thuis brengt. ‘Ik ben zó blij met hem.’

Drie keer per week is ze in het zwembad te vinden. Ook nu haar gezondheid wat minder goed is, blijft ze oefeningen doen in het weldadig warme water. “Mijn benen hebben het gewoon nodig”, vertelt Tini. “Als ik niet blijf bewegen, gaat het mis. Bovendien: het is hier zó gezellig. Ik maak met iedereen wel een babbeltje. En ik heb thuis een mooie stoel hoor, maar daar wil ik zo min mogelijk in zitten. Daarom fiets ik ook op de hometrainer – elke dag 10 minuten.”

Vervoer

Tini is al heel lang weduwe en afhankelijk van anderen voor vervoer. Zeker nu haar beste vriendin is overleden. Met haar reed ze mee naar het zwembad, waar ze vanaf 8 uur ’s morgens samen baantjes trokken. De Regiotaxi bood geen uitkomst. “Die rijdt gewoon niet op tijd”, vertelt Tini.”

Vrijwilliger

Gelukkig kwam ze in contact met Sonja Koelewijn van Delft voor Elkaar. Zij bracht Tini in contact met de Particuliere Vervoersdienst. Daar zochten ze een vrijwilliger die haar naar het zwembad wilde begeleiden. En zo kwam Tini’s redder in nood in beeld: Aad Overdevest, 58 jaar oud, gelukkig getrouwd – en net tussen twee banen in. “Inmiddels heb ik weer een baan voor 20 uur per week, maar ik blijf Tini rijden. Als ik ergens blij van word, dan is het wel als ik iets voor een ander kan doen.

Vriend?

Twee keer per week duikt Aad zelf ook met Tini het water in en eens per week gaat hij tijdens Tini’s zwemuurtje hardlopen. In het begin waren de reacties in het bad niet van de lucht: “Is dat je nieuwe vriend Tini? Mag ik ‘m eens lenen?” Aad moet er smakelijk om lachen. “De sfeer is hier goed. En ja, ik vind het heerlijk om zelf ook een paar baantjes te trekken. Ik hou van bewegen. Ik doe aan hardlopen, fiets veel en wandel met de hond. Het aardige is dat dit vrijwilligerswerk me bewust maakt van m’n eigen gezondheid. Ik ben dankbaar dat ik lichamelijk en geestelijk prima in orde ben. Bij mijn levensovertuiging hoort ook een gezonde leefstijl, waarin een dieet past zonder alcohol en met weinig vlees.”

Zeekraal

Ook Tini leeft gezond. Ze woont zelfstandig en ze kookt voor zichzelf – elke dag. “Vandaag staat er zalm met zeekraal op het menu.” Maar eerst heeft Tini nog een gezellige middag voor de boeg. “Elke week komen mijn vriendinnen bij mij langs om kerstkaarten te knutselen. Mijn handen beginnen wel pijn te doen, maar ik houd vol. En ondertussen heb ik al een hele schoenendoos vol. Ik kijk er echt naar uit. Gezellig samen een kopje thee drinken met een plakje ontbijtkoek erbij. Die sociale contacten zijn me zoveel waard: mijn vriendinnen en het zwembad. En dankzij Aad hoef ik mijn zwembaduitjes niet op te geven. Daar ben ik hem heel dankbaar voor.”

Bekijk hier onze themapagina over gezond leven met informatie over sportieve en actieve kinderen, Ontmoet & spreek af en Uitclub.